• Wpisów: 30
  • Średnio co: 51 dni
  • Ostatni wpis: 4 lata temu, 20:19
  • Licznik odwiedzin: 6 955 / 1583 dni
 
suguri
 
Roz. 2 Antique Bakery. Kolejni klienci wybrali śmietankowe ptysie.

wybor 2.jpg


Przepisów na ptysie jest mnóstwo równie dużo jest przepisów na kremy do nich. Kto wie czy z kremem bananowym, czekoladowym bądź truskawkowym nie zasmakują wam bardziej :)

**********

IMG_5483.JPG


Ptysie
(około 30 sztuk o średnicy 5-6cm)

   250ml wody
   125g masła
   250g mąki pszennej
   4 jajka


W rondelku zagotować masło z wodą  Na gotującą się wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać aż masa będzie szklista i ciasto będzie odchodziło od brzegów garnka. Ostawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa jest już zimna miksujemy z jajkami na gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia wyciskamy krążki około 3-4 cm średnicy w dość dużych odstępach. Pieczemy około 20-30 w 200 stopniach. Kiedy ostygną przecinamy na pół i wypełniamy np bitą śmietaną. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.

**********

Mini ptysie
Ptysie_Mini.jpg


Składniki:

Na ciasto:
* mleko [125 ml] (ok. połowa szklanki)
* margaryna [0.5 kostki] (1/2 kostki polecam KASIĘ)
* sól (połowa małej łyżeczki)
* cukier [1 łyżeczka]
* mąka pszenna [150 g]
* jajka [4 szt.]
* cukier puder (do posypania po upieczeniu ;))

Masa:
* masa śmietanowa do ciast i tortów [1 op.] (Dr Otcera np. śmietankowa, waniliowa, truskawkowa)
* mleko (wg przepisu z  opakowania)


Przygotowanie CIASTA:

1.Nagrzać piekarnik do 200 stopni najlepiej piec góra dół ;)

2.Mleko wlać do rondelka do tego dodać sól, cukier, 1/2 KASI, jak margaryna się rostopi dodajemy stopniowo mąkę CIAGLE MIESZAJĄC.

3.Jak wyjdzie nam masa o konsystencji stałego gęstego budyniu, odstawiamy z ognia i studzimy.

4.Jak ostygnie wbijamy kolejno po jednym jajka do tej masy i miksujemy na najwyższych obrotach...MIKSOWAĆ DŁUGO OK 5 MINUT!!!

(wtedy zrobią się pęcherzyki powietrza, które są odpowiedzialne za to by nie wyszły racuchy ;P )

5. Na blachę dać papier do pieczenia i w odstępach kilku centymetrowych...bo ptysie rosną, układamy małe kopczyki (dla tych którzy lubią perfekcję polecam nakładać przyrządem do dekoracji tortów)

6. Piec ok 30 min w nagrzanym piekarniku...nie otwierać drzwi podczas pieczenia!

7.Zostawić je chwilkę w piekarniku


Przygotowanie MASY:

Ubić masę do tortów z mlekiem.

Ja dałam śmietankowy smak Dr Otcera śmietankową.

Jak masa będzie gotowa.
Wyjąć Ptysie...robić otworek -nakłucie najlepiej małym ostrzem noża kuchennego z boku lub od dołu ;)

Masę wtłoczyć kolejno ptyś po ptysiu przyrządem do kremów- tortów.

Posypać cukrem pudrem.

Inne przepisy:
zmiksowani.pl/przepisy-na/mini-ptysie-z-kremem
zmiksowani.pl/przepisy-na/ptysie

SMACZNEGO!

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego