• Wpisów: 30
  • Średnio co: 47 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 20:19
  • Licznik odwiedzin: 6 692 / 1468 dni
 
suguri
 
Wciąż pozostajemy w 2 roz.  Antique Bakery.

wybor 3.jpg


Nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu na 1 deser wiec odpuściłam.

**********

Tarteletki to nic innego jak małe tarty.

tarta czekoladowa 5.JPG


Składniki na ciasto (jedna duża tarta lub 4 małe tarteletki o Ø 12 cm):
·         110 g mąki pszennej
·         60 g mąki ziemniaczanej
·         15 g kakao
·         40 g cukru
·         75 g zimnego masła
·         1 jajko

Składniki na nadzienie:
·         300 g gorzkiej czekolady
·         200 ml śmietanki kremówki 30%
·         50 g masła

Składniki na polewę:
·         75 g cukru
·         1 łyżka miodu
·         3-4 łyżki wody
·         30 g ciemnego kakao

Oba rodzaje mąki i kakao przesiać na blat. Dodać cukier i zimne masło. Masło pokroić w mące i cukrze na małe kawałeczki przy pomocy noża, ponieważ kruche ciasto lubi zimno. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Powinna nam powstać gładka kula. Nie należy się przejmować, jeżeli gdzieniegdzie pozostaną niepołączone kawałeczki masła. Ciasto włożyć do foliowej torebki i włożyć do lodówki na około 1h.

W tym czasie zrobić nadzienie. Czekoladę rozpuścić z masłem i śmietanką na parze. Kiedy wszystkie składniki połączą się w gładką masę odstawić nadzienie do ostygnięcia.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko i wyłożyć nim formę na tartę. Ciasto na dnie ponakłuwać delikatnie widelcem. Formy nie trzeba smarować wcześniej masłem ani wykładać papierem, ciasto i tak powinno ładnie wyjść. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 min. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Ostudzone tarteletki wypełnić nadzieniem i włożyć do lodówki, żeby stężało.

W tym czasie zrobić polewę. Cukier i miód zalać 3 łyżkami wodą i doprowadzić do wrzenia. Masa powinna zrobić się jednolita. Zdjąć z ognia. Kakao rozrobić z pozostałą wodą na jednolitą masę (ewentualnie dodać trochę więcej wody).  Połączyć syrop cukrowy z kakao i ponownie zagotować. Powstała polewa będzie ciemna i błyszcząca, a po wstawieniu do lodówki nie stężeje.
Polewę wylać na tartę. Można podawać od razu.

**********

Bezglutenowe
tarteletki_400x300.jpg


Składniki na 8 tarteletek:
ciasto:
113g miękkiego masła
60g cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
80g mąki ryżowej
80g mielonych migdałów
30g mąki gryczanej
40g skrobi ziemniaczanej
20g kakao

nadzienie truflowe:
240g gorzkiej czekolady
170g miękkiego masła
50g cukru
60ml mocnej kawy
4 duże jajka

polewa czekoladowa:
120g gorzkiej czekolady
80ml śmietanki kremówki
2 łyżki masła

Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Ubić masło z cukrem na piankę. Dodać żółtka, szczyptę soli i wymieszać. Na koniec dodać mąki wymieszane z kakao i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować 8 foremek na tarteletki.
Ciasto rozwałkować, wyciąć 8 kółek i każdym z nich wylepić foremkę. Jeśli się rozerwie to nic, trzeba po prostu zalepić dziurę. Do każdej foremki włożyć pergamin a na nim garść suchej fasoli tak, aby ciasto nie wyrastało nadmiernie. Piec przez 10 minut a potem wyjąć z piekarnika i zdjąć pergamin z fasolą.

W międzyczasie przygotować nadzienie truflowe:
Czekoladę połamać do średniej miski. W rondelku na średnim ogniu zagotować masło, cukier i kawę. Gotową miksturę wylać na czekoladę i pozostawić na 2-3 minuty. Wymieszać aż się połączy. Wbijać po jednym jajku i miksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Podzielić go na 8 części i rozłożyć do foremek. Zapiec przez 10 minut a potem wyjąć z piekarnika i całkiem ostudzić.

Polewa czekoladowa:
Czekoladę połamać do miski. Zagotować śmietankę, wlać do czekolady i pozostawić na 2-3 minuty. Po tym czasie wymieszać, dodać masło i dalej mieszać, aż do uzyskania gładkiej polewy. Podzielić ją na 8 części i rozsmarować na tarteletkach. Schłodzić w lodówce.

Inne przepisy:
artkulinaria.pl/(…)tarta-z-masa-karmelowa-i-czekola…
mintaeats.com/tag/tarta-czekoladowa-z-malinami/
zmiksowani.pl/przepisy-na/tarta-czekoladowa

**********

Na ciepło
sernik_tradycyjny_4.jpg


Składniki:

   1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego
   200 g masła
   250 g cukru (lub mniej)
   4 jaja (dość duże) lub 5 małych, oddzielnie białka i żółtka
   50 g kaszy manny
   2 łyżki mąki ziemniaczanej
   aromat waniliowy lub rumowy
   1 łyżeczka proszku do pieczenia
   bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa: do wyboru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem. Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucierać. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierajac. Na końcu dodać skórkę i/lub rodzynki, delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.

Piec w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 60 - 70 minut. w temperaturze 175°C. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Dowolnie udekorować (u mnie polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, wymieszane z 60 g gorącego, roztopionego masła).

* sernik lubi pękać na górze, ale po udekorowaniu polewą, nic nie widać;)

**********

Na zimno
2310.jpg


Potrzebne składniki:

   600 g serka homogenizowanego Danio
   200 ml śmietany kremówki
   100 g biszkoptów okrągłych
   30 g mieszanych bakalii
   30 g truskawek
   20 g biszkoptów
   4 łyżki letniej wody
   4 łyżki miodu
   2 łyżki żelatyny
   2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Truskawki umyć i obrać z szypułek. 10 g z nich zmiksować w blenderze i zostawić na polewę sernika. Bakalie sparzyć wrzącą wodą, potem osączyć z nadmiaru wody i drobno pokroić. Biszkopty rozdrobnić na małe kawałeczki i wymieszać z bakaliami. Następnie wymieszane składniki przełożyć do formy i zalać lekko podgrzanym w rondlu miodem. Śmietanę kremówkę ubić trzepaczką na sztywną pianę. Pod koniec dodać do niej cukier puder i nadal ubijać. Potem łyżeczką nakładać stopniowo małe porcje serka homogenizowanego, wciąż cały czas ubijając. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach letniej wody. Kiedy napęcznieje, dodać do składników i dokładnie wymieszać. Do wymieszanej masy dodać całe truskawki, ponownie wymieszać, przełożyć na bakalie w formie i włożyć do lodówki, aby wszystko stężało. Po tym czasie wyciągnąć, polać polewą z miksowanych truskawek i przełożyć na talerz.

Inne przepisy: zmiksowani.pl/przepisy-na/sernik

SMACZNEGO!

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego