• Wpisów: 30
  • Średnio co: 49 dni
  • Ostatni wpis: 4 lata temu, 20:19
  • Licznik odwiedzin: 6 816 / 1527 dni
 
suguri
 
I ostatnia propozycja z 2 roz. z Antique Bakery.

wybor 4.jpg


Jeśli chodzi o kanapkę to sądzę iż jest to pasta z tych składników i jeśli choć ma ochotę może spróbować samemu zrobić bo w internecie nic nie ma.

Jedynie jakie babeczki znalazłam to dyniowe. Ale nie mam nic z masą dyniową.

**********

dyniowe ciasteczka.jpg


Babeczki z dyni:
500 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
100 g mąki pszennej razowej
270 g mąki pszennej białej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
110 g brązowego cukru
1 łyżka przyprawy piernikowej
szczypta soli
2 jajka
125 ml oleju
125 ml mleka

polewa waniliowa:
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
100 g twarogu wiejskiego
70 g cukru pudru i dodatkowo cukier waniliowy do smaku

Dynię wcześniej rozpiec lub poddusić na małym ogniu do miękkości. Następnie rozetrzeć widelcem na purée. Suche składniki przesypać do miski. W dzbanku połączyć jajka, olej i mleko. Przelać mieszankę do miski z suchymi składnikami, dodać dynię i wymieszać metalową łyżką. Należy pamiętać o tym, że tego rodzaju ciasto nie lubi długiego mieszania. Powinno pozostać lekko grudkowate.
Ciasto przełożyć do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st.C. Piec ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na chwilę do przestygnięcia, następnie wyłożyć na kratkę, żeby ostygły zupełnie.
Składniki na polewę zmiksować i polewać nią babeczki tuż przed podaniem.

**********

muffiny4.jpg


Muffiny dyniowe z czekoladą

Składniki na około 15 muffinek:

2 niepełne szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka przyprawy do piernika
łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
110g roztopionego masła
1,5 szklanki puree z dyni
tabliczka gorzkiej czekolady (100g)

Wykonanie:
Czekoladę kroimy dość grubo. Formę do muffin wykładamy papilotkami lub silikonowymi foremkami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (u mnie z termoobiegiem).

W jednej misce łączymy suche składniki (mąka, cukier, przyprawa do piernika, soda, sól, proszek do pieczenia, czekolada). W drugiej mieszamy puree z jajkami oraz przestudzonym masłem. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy widelcem do połączenia składników (niezbyt długo). Ciastem napełniamy przygotowane foremki do 3/4 wysokości, pieczemy około 20-25 minut.

Inne przepisy: zmiksowani.pl/przepisy-na/babeczki-dyniowe

SMACZNEGO!

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego