• Wpisów: 30
  • Średnio co: 49 dni
  • Ostatni wpis: 4 lata temu, 20:19
  • Licznik odwiedzin: 6 816 / 1527 dni
 
suguri
 
W 3 i 4 roz. Kuroshitsuji jest ten sam deser bo to jeden rozdział podzielony na dwie części.

placek.JPG


Jak dla mnie to jabłecznik ale znalazłam tez przepis na ciekawa tartę :)

**********

e4196f33-dedf-4d53-a071-eaf8ba7ffab5_20100310010732_Tarta43.jpg


Tarta z jabłkami - składniki:
* 1 żółtko
* 10 dag masła
* 20 dag cukru
* 20 dag mąki
* 5 dużych jabłek
* cynamon

Tarta z jabłkami - sposób wykonania:

Do miski wsyp mąkę, 10 dag cukru dodaj żółto oraz masło i zagnieć kruche ciasto. Odstaw na kilka minut do lodówki.

Jabłka umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój w cienkie plasterki.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Udekoruj jabłkami, które przed wstawieniem ciasta do piekarnika posyp resztą cukru i cynamonem. Piecz ok. 30 min. W piekarniku rozgrzanym do 180 – 200 stopni C.

**********

page82_10.jpg


Jabłka:
• 2 kg jabłek szara reneta
• 1/2 szklanki rodzynek
• 10 łyżek brązowego cukru lub do smaku
• 3 łyżeczki cynamonu
• 1 opakowanie cukru waniliowego

Ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 125 g masła roślinnego
• 1/4 szklanki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 żółtko
• 1 łyżka śmietany

Przygotowanie jabłek:
Jabłka obrać, wykroić środki i pokroić w plasterki (najlepiej przy użyciu krajalnicy lub miksera z odpowiednią końcówką). Surowe jabłka układać warstwami na cieście (przepis poniżej), posypując brązowym cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym oraz rodzynkami.

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć ciastem wysoką formę 30/20 cm, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzać piekarnik do 150℃. Ułożyć na surowym cieście wszystkie jabłka z rodzynkami i cukrem, zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180℃. Piec około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

**********

wiejski_placek_z_jablkami.jpg


SKŁADNIKI: 125 g masła, 100 g cukru kryształu, otarta skórka z 1 cytryny, 2 jajka, szczypta soli, 250 g mąki pszennej, 1/3 szklanki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 średnie jabłka, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki dżemu morelowego.

SPOSÓB WYKONANIA: Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Na każdej połówce zrobić nożem nacięcia tak, żeby utworzyły kratkę, skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryny na kremową masę. Nadal miksując kolejno dodawać jajka, wlać mleko, a potem wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Gładką masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy. Jabłka ułożyć na cieście płaską stroną do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 45 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posmarować dżemem wymieszanym z 1 łyżką gorącej wody.

SMACZNEGO!

Nie możesz dodać komentarza.