• Wpisów: 30
  • Średnio co: 47 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 20:19
  • Licznik odwiedzin: 6 692 / 1468 dni
 
suguri
 
W 5 roz. Kuroshitsuji niby jest deser ale tak naprawdę nie wiem jaki. Na początku Sebastian wspomina o porzeczkowo - jagodowym puddingu ale nie sądzę, by przepis który później jest podany odnosił się do tego właśnie deseru.

Z reszta zobaczcie sami:

1.JPG

2.JPG

3.JPG


Wydaje mi się że chodzi o zwykły czekoladowy pudding ale poszukałam dla wam tego z owocami leśnymi.

**********

2212cd33-e1f3-4149-85a9-7524e043cb96.jpg


Składniki:
600 g mieszanki letnich owoców (malin, jagód, czerwonych porzeczek, plasterków truskawek)
2 dojrzałe brzoskwinie lub nektarynki, pokrojone w kostkę
3 łyżki cukru
150 ml soku z żurawin
8 cienkich kromek czerstwego białego chleba (razem ok. 200 g)
Z czym podawać
nisko tłuszczowy créme fraiîche

Metoda przygotowania
1. Dokładnie zmiażdżyć owoce, tak, żeby wszystkie popękały i utworzyły papkę. Wrzucić je do dużej miski wraz z cukrem i sokiem z żurawin i wymieszać. Zostawić na 2 godziny.

2.Obkroić skórkę z chleba i pokroić resztę na paski lub trójkąty. Wyłożyć chlebem dno i boki litrowego naczynia do puddingów, zostawić go tyle, żeby przykryć pudding z wierzchu. Wypełnić wszystkie dziury mniejszymi kawałkami chleba.

3.Zachować 3–4 łyżki soku z mieszanki owocowej, a resztą ostrożnie polać chleb w naczyniu. Ułożyć na wierzchu odłożone kawałki chleba. Przykryć talerzem, dokładnie dopasowanym do brzegów naczynia. Położyć coś ciężkiego, na przykład puszkę owoców, na talerzu. Włożyć naczynie do lodówki, żeby chłodziło się przez 8 godzin lub przez całą noc.

4.Wyjąć pudding na talerz. Posmarować lub polać resztką soku każdy kawałek chleba, który wcześniej się nie zabarwił.

**********

1-IMG_5299.JPG


składniki:
ok. 1 kg mieszanych sezonowych owoców, z przewagą czerwonych
2-3 łyżki wody
2-3 łyżki cukru (w zależności od tego, jakich owoców użyjemy i jak mocno będą dojrzałe)
ok. 10 kromek pszennego chleba tostowego
szklana miska, ew. ceramiczna donica
Owoce myjemy, oczyszczamy i umieszczamy w rondlu. Dodajemy 2-3 łyżki wody i podgrzewamy na małym ogniu przez kilka (lub kilkanaście minut) aż owoce puszczą sok. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy trochę cukru. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ostrym nożem odcinamy skórki z chleba, a każdą kromkę przecinamy na pół. W jednej kromce skórki odcinamy tak, aby powstał z miąższu okrągły kształt. Tę kromkę dajemy na dno miski, a pozostałymi wykładamy boki miski lub donicy w taki sposób, aby lekko na siebie zachodziły. Kiedy cała miska jest już wyłożona chlebem, nakładamy do środka wszystkie owoce (owoce powinny zrównać się z chlebem). Sok, który został po owocach, wylewamy delikatnie na owoce i chleb. Pozostały chleb układamy na górze tak, aby zakryć wszystkie szpary. Dociskamy z wierzchu talerzykiem i odkładamy na całą dobę do lodówki. Jeśli chleb miejscami pozostaje biały, to przez dobę będzie miał wystarczająco dużo czasu, żeby całkowicie wsiąknąć sok.

Na drugi dzień delikatnie podważamy boki puddingu. Na misce układamy większy talerz i jednym sprawnym ruchem odwracamy ją do góry nogami. Możemy ozdobić owocami, których użyliśmy do przygotowania deseru. Idealnie do niego pasuje bita śmietana lub gałka lodów waniliowych.

**********

IMG_1528.JPG


Składniki:
1 szklanka mleka
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
garść jagód
Mleko z cukrem doprowadzić do wrzenia. Wsypać kaszę mannę i gotować do lekkiego zgęstnienia. Dorzucić jagody i gotować jeszcze chwilę. Masę przelać do miseczki i czekać aż ostygnie. Gdy będzie już zimna, wstawić do lodówki. A rano... cieszyć się pysznym orzeźwiającym śniadankiem:)

Inne przepisy:
zmiksowani.pl/przepisy-na/pudding

SMACZNEGO!

Nie możesz dodać komentarza.