• Wpisów: 30
  • Średnio co: 47 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 20:19
  • Licznik odwiedzin: 6 692 / 1469 dni
 
suguri
 
W 5 roz. Kuroshituji mamy też obiad.

golobki.jpg


Sałatkę miętową możecie znaleźć w wpisach poniżej.

**********

golabki_tradycyjne.jpg


Składniki:
* 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
* szklanka ryżu
* 1 jajko
* sól, pieprz
* kapusta
* sos pomidorowy (najczęściej korzystam z passaty w kartonach lub butelkach)

Ryż ugotuj na półtwardo, ostudź. Wymieszaj z mięsem, jajkiem i przyprawami, tak, aby farsz był ścisły. Kapustę włóż do garnka i gotuj przez około 10 minut. Następnie wyjmij ją z garnka i delikatnie oddzielaj liście od głąba. Jeśli sprawia ci to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Jeżeli jest dobrze sparzona, liście odchodzą bez problemu. Liście rozdarte lub uszkodzone odłóż, ale nie wyrzucaj.

Na liściu układaj farsz, zwijaj najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek wyłóż odłożonymi liśćmi kapusty (zapobiega to przypaleniu się gołąbków), ułóż gołąbki warstwami i zalej je wodą lub bulionem. Gotuj przez około 30-40 minut na średnim ogniu. Następnie podgrzej lub przygotuj sos pomidorowy, przełóż do niego gołąbki, gotuj w sosie ok. 10 minut, i podawaj.

**********

Gołąbki wegetariańskie
wege_golabki.jpg


Składniki:
kapusta
koncentrat pomodorowy lub pomidory z puszki
szklanka ryżu
marchew
kawałek selera
cebula
olej
przyprawy: tu z ziół dodałam mięte, smaczne z oregano lub z majerankiem

Kapustę przygotować jak na tradycyjne gołąbki. Cebule zeszklić na oleju, dodać startą marchew i selera. Wsypać ryż. Dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego. Przyprawić. Zalać wodą. Chwilke podgotować. Przygotować gołabki. Dusić w sosie pomidorowym.

**********

Gołąbki be zawijania
Golabki_bez_zawijania_1.JPG


Składniki:

700 g mięsa mielonego
½ główki kapusty (550 g)
300 g ugotowanego ryżu
2 jajka
100 g kaszy manny
mąka do obtoczenia
oliwa z oliwek do smażenia
Sos pomidorowy:

1,5 kg obranych pomidorów
2 ząbki czosnku
2 cebule
oliwa z oliwek do smażenia
12 łyżek ketchupu
sól


Wykonanie:

Kapustę cienko poszatkować lub pokroić w kostkę.
Wymieszać ze sobą kapustę, mięso oraz ryż. Dodać kaszę manną i jajka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Z masy uformować około 12 gołąbków, następnie obtoczyć je w mące.
Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć na niej partiami gołąbki na małym ogniu z każdej strony przez około 3-5 minut, aby nabrały ładnego, złocistego kolor.
Sos pomidorowy:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Przełożyć warzywa na patelnię, smażyć aż cebula nabierze ładnego złotobrązowego koloru.
Pomidory sparzyć i obraz ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć je na patelnię i podgrzewać na małym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą. W razie gdyby w sosie pozostawały duże kawałki pomidorów zmiksować go za pomocą blendera.
Do sosu wlać ketchup i dokładnie wymieszać.
Gołąbki przełożyć do sosu pomidorowego. Dusić wszystko razem na bardzo małym ogniu przez około 20 minut. Klopsiki wyjąć z lodówki.

Przepisów jest mnóstwo ale i tak najlepsze są naszych mam i babć.

SMACZNEGO!

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego