• Wpisów: 30
  • Średnio co: 49 dni
  • Ostatni wpis: 4 lata temu, 20:19
  • Licznik odwiedzin: 6 816 / 1527 dni
 
suguri
 
W 3 roz. Antique Bakery również pojawia się pudding.

pudding.jpg


Chyba bardzo lubią pudding w Azji :)

**********

med_2811.jpg


Składniki:
* śmietana kwaśna 1/2 litra
* masło    5 dkg
* mąka    25 dkg
* ser żółty    - według uznania
* bułka tarta    - według uznania
* jajka    4 szt

Śmietanę wymieszać z mąką, żółtkami i solą, dodać pianę ubitą z białek. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, podsypać bułką tartą, napełnić powstałą masą i przez 1 godz. gotować na parze. Przed podaniem polać gorącym masłem i posypać startym serem.

**********

pudding waniliowy
puddingwaniliowy.jpg


Składniki (na jedną porcje):
- 2,5 łyżki kaszy manny
- 1 1/3 szklanki mleka wymieszanego z wodą (u mnie większość mleka)
- 1 łyżka miodu/cukru/stevii/syropu z agawy
- laska wanilii/ekstrakt waniliowy/cukier z wanilią

Do małego garnuszka wlewamy 3/4 porcji naszej wody z mlekiem razem z laską wanilii. Ja swoją nacinam wzdłuż nożem.
W pozostałej porcji mleka z wodą dokładnie rozrabiamy kaszę.
Do gotującego się mleka wlewamy naszą kaszę i ciągle mieszamy. Gotujemy na malutkim ogniu, uważając aby nie przypalić. Gotujemy aż zgęstnieje. Przelewamy do miseczki i kiedy wystygnie przykrywamy folią spożywczą.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Składniki na sos:
- 50 ml wody (u mnie świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy)
- 1,5 szklanki dowolnych owoców (u mnie truskawki i borówki)
- 1 łyżka brązowego cukru

Do garnuszka wlewamy wodę (sok), wsypujemy cukier i pokrojone owoce. Gotujemy mieszając co jakiś czas, aż woda lekko odparuje i otrzymamy gęsty sos. Lekko przestudzić.

Polewamy nasz pudding sosem i dekorujemy dowolnymi dodatkami, np poppingiem z amarantusa.

**********

155589_migdalowe-ciasto-z-kremem_0_1.jpg


Migdałowe ciasto z kremem - SKŁADNIKI:
1 szklanka płatków migdałowych
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki
250 g mascarpone
2 tabliczki mlecznej czekolady
cukier puder

Migdałowe ciasto z kremem - PRZYGOTOWANIE:
Płatki migdałowe wsypać do miski blendera (2-3 łyżki odłożyć) i drobno zmiksować. Wymieszać je z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodać jajka, olej i mleko, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Na wierzchu rozsypać pozostawione płatki migdałowe. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto przestudzić, a następnie przekroić na 2 płaty. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i mascarpone. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, dodać do ubitej śmietany, wymieszać. Kremem posmarować 1 płat ciasta, przykryć drugim, lekko docisnąć i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

**********

migdalowe_nigelli_2.jpg


Składniki:

225 g miękkiego masła
140 g drobnego cukru (w oryginale: 225 g)
4 duże jajka
50 g mąki pszennej
225 g zmielonych migdałów
pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
otarta skórka i sok z 2 cytryn
Zmiksować masło i cukier razem, aż do białości. Wbijać jajka, jedno po drugim, nadal miksując; po każym jajku dodawać 1/4 mąki, aż cała zostanie zużyta. Potem dodać migdały, ekstrakt z migdałów, skórkę z cytryny i sok, delikatnie zmiksować (na wolnych obrotach) lub wymieszać.

Wlać ciasto do okrągłej formy 21-23 cm (sugerowane przez Nigellę), ja piekłam w keksówce o wymiarach 30 x 11 cm.

Piec około 50 - 70 minut, choć ja piekłam około 40 minut (zależy to od piekarnika) w temperaturze 180ºC. Piec należy do tzw. suchego patyczka, wtedy ciasto jest gotowe. Wystudzić i udekorować przed podaniem.

Smacznego :)

* ciasto zawinięte w folię i pozostawione w chłodnym miejscu może się utrzymać do kilku dni

SMACZNEGO!

Nie możesz dodać komentarza.