• Wpisów: 30
  • Średnio co: 47 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 20:19
  • Licznik odwiedzin: 6 692 / 1468 dni
 
suguri
 
Klient w 3 roz. Antique Bakery wybrał pudding.

puding.jpg


Pudding tu, pudding tam, wszędzie pudding mam ;p

**********

IMG_6928.JPG


Waniliowy pudding z gruszką i orzechami nerkowca
/1 porcja/

250 ml mleka
100 ml wody
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka otrąb
parę kropel aromatu waniliowego
1 łyżeczka miodu
średniej wielkości gruszka
mała garść orzechów nerkowca

Wieczorem mleko podgrzać w małym garnku. W wodzie rozmieszać kaszę manną oraz otręby, po czym dodać je do gotującego się mleka. Dodać aromat i miód. Gdy kasza  trochę zgęstnieje, jednak ciągle będzie miała nieco lejącą konsystencję, zdjąć garnek z palnika.
1/4 gruszki pokroić w plastry, a resztę w kostkę. Orzechy posiekać. Pokrojoną w kostkę gruszkę i większość orzechów wmieszać do kaszy. Przelać masę do małej miski. Na wierzchu ułożyć pozostałą część dodatków. Przykryć miskę talerzykiem i, po lekkim wystudzeniu, wstawić na noc do lodówki.

**********

pudding_ryzowy_z_puree.jpg


Składniki na 2 porcje

375 ml mleka
100g ryżu basmati
2 strączki kardamonu, delikatnie zmiażdżone
1 kawałek kory cynamonowej
2 łyżeczki miodu
3 gruszki
60 ml soku jabłkowego (u mnie nektar z antonówki)
1 łyżeczka ekstraktu cynamonowego (u mnie 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu)

W garnku  grubym dnie gotujemy mleko z ryżem. Dodajemy kardamon i cynamon, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pd przykryciem, aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu mieszamy widelcem, by ryż nie przykleił się do dna. Pod koniec gotowania dodajemy miód.

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Dwie gruszki kroimy w plastry, jedną w kostkę.
Sok jabłkowy gotujemy, dodajemy plastry gruszek i cynamon. Gotujemy, aż gruszki będą miękkie a płyn zredukuje się o połowę. Gruszki miksujemy blenderem na niezbyt gładkie puree. Dodajemy gruszkę pokrojoną w kostkę i gotujemy jeszcze 3 minuty.

Z ryżu usuwamy kardamon i cynamon, przekładamy do miseczek. Na wierzch wykładamy gruszkowe puree. Możemy posypać dodatkowo cynamonem lub polać miodem.

**********

puddirice-1.jpg



PUDDING RYŻOWY Z GRUSZKAMI
Porcja na 6 osób

200 ryżu do risotto
600-800 ml mleka
szczypta soli
80 g cukru
1 laska cynamonu
200 ml śmietany 18%

4-5 gruszek
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła

Ryż do risotto wsyp do rondla z grubym dnem. Wlej mleko, dodaj sól, cukier i cynamon. Częściowo przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 45 minut. Pilnuj, aby pudding się nie przypalił, regularnie go mieszaj. Jeśli ryż będzie nadal twardawy, ale wchłonie cały płyn dolej mleka.
Zestaw z ognia i odstaw na 5 minut, wyjmij laskę cynamonu, po czym wmieszaj śmietankę. Utrzymuj ciepły.
Gruszki obierz, pokrój w kostkę i obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem. Wrzuć na patelnię z masłem i podsmażaj tak długo, aż cukier się skarmelizuje i utworzy lepiącą powłokę.
Pudding nałóż do pucharków. Na wierzchu ułóż karmelizowane gruszki.

SMACZNEGO!

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego