• Wpisów: 30
  • Średnio co: 47 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 20:19
  • Licznik odwiedzin: 6 692 / 1469 dni
 
suguri
 
W 6 ch. Kuroshitsuji jest mowa o strucli jagodowej niestety nie ma żadnego rysunku tegoż ciasta.

strucla.JPG


A gruszkę sobie darujemy ;p

**********

w800_h600_ma_bffffff.jpg


Składniki:
  * 1/2 szklanki cukier,
  * 25 dag masło,
  * 5 dag drożdże,
  * 1,5 szklanki mleko,
  * 1 szczypta Sól,
  * 2 szklanki mąka,
  * 1 szklanka jagody

Pół szklanki mleka należy wymieszać ze świeżymi drożdżami i łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, mąkę połączyć z rozczynem, żółtkami, stopionym masłem, mlekiem i szczyptą soli, wyrobić ciasto i odstawić do wystygnięcia. Rozwałkować je, wyłożyć do blaszki warstwami przekładając je jagodami. Ciasto należy piec przez około 60 minut w temp. 180 stopni. Ciasto można polukrować lub przed upieczeniem posypać kruszonką.

**********

strucla3.jpg


Składniki:
-250 g mąki pszennej
-50 g margaryny
-24 g świeżych drożdży
-40 g cukru
-1/2 szklanki mleka
-2 jajka
-mały słoiczek konfitury

Drożdże rozcieramy z łyżeczka cukru i dwoma łyżkami mleka aż do rozpuszczenia. Posypujemy wierzch mąką i zostawiamy rozczyn do podrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej miękką margarynę, dwa rozkłócone jajka, resztę mleka, cukru i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto ( w razie czego lekko podsypując mąką). Zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Wałkujemy, smarujemy konfiturą i zwijamy w ciasny rulon i wkładamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.

**********

877841305.jpg


30 dkg jagód lub malin
3 łyżki cukru
białko

Na Ciasto
30 dkg mąki
2/3 szklanki mleka
3 łyżki roztopionego masła
3 łyżki cukru
1 jajko
3 dkg drożdży
szczypta soli

Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i cukrem odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę wlać zaczyn dodać jajko masło sól,wyrobić ciasto tak ok 10 min przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 min .Ciasto rozwałkować posmarować białkiem ułożyć owoce wymieszane z cukrem zrolować zlepić brzegi i odstawić by wyrosło ponownie na jakieś 20 min, piec 35 min w 180 stopniach.

SMACZNEGO!

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego