• Wpisów: 30
  • Średnio co: 49 dni
  • Ostatni wpis: 4 lata temu, 20:19
  • Licznik odwiedzin: 6 816 / 1527 dni
 
suguri
 
W 1 roz. Minami-ke już w tytule mamy podane danie a jest nim naleśnik.

naleśniki.jpg


Warto ten króciutki rozdział przeczytać by wiedzieć czego nie dodawać do ciasta.

**********

page13_3.jpg


Przepis na naleśniki (około 10 sztuk dużych ale cienkich):

•    150 g mąki
•    2 jajka
•    250 ml mleka
•    szczypta soli
•    woda mineralna lub zwykła woda

•    masło lub olej roślinny do smażenia


Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.

Więcej opcji...
Można też olej lub roztopione masło (3 łyżki) dodać bezpośrednio do surowej masy naleśnikowej, wówczas nie trzeba już smarować dna patelni tłuszczem.
Naleśniki można smażyć od razu, nie czekając 30 minut, od razu dodając wodę, ale najlepsze są i najlepiej się smażą naleśniki z ciasta, które “odpoczęło”.
Do ciasta naleśnikowego na naleśniki ze słodkim nadzieniem możemy dodać około 3 łyżek cukru lub cukru wanilinowego.
Naleśniki można smarować dżemem, musem jabłkowym lub smażonymi na maśle owocami np. brzoskwiniami. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego (przepis poniżej).
Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. W takiej postaci można je odgrzewać na patelni na wolnym ogniu. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.

**********

Japońskie naleśniki „Dorayaki”
nalesniki-japonskie.jpg


Składniki:

Na ciasto:

3 łyżki wody
1 szklanka przesianej mąki
3 szklanki cukru
3 jajka
1,5 łyżeczka sody do pieczenia
olej do pieczenia
Nadzienie:

1 łyżeczka soli
25 dag czerwonej fasoli
2 szklanki cukru
Przygotowanie:

Do małej miseczki wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej sodę. Do głębokiego naczynia wsypujemy cukier i wbijamy jajka, po czym wlewamy wodę z sodą. Następnie powoli wsypujemy mąkę dokładnie mieszając. Z masy zaczynamy smażymy okrągłe placuszki. Po usmażeniu odkładamy do ostygnięcia.

Do przygotowania farszu potrzebna nam miękka fasola, czyli taka, którą należy gotować w garnku aż do wrzenia, po czym pozostawić na średnim ogniu przez kilkanaście minut. Następnie przekładamy fasolkę do garnka gdzie znajduję się około litra wody i znów należy doprowadzić wodę do wrzenia i  pozostawić fasolkę na godzinę na małym ogniu. Po czym należy odlać wodę, a do garnka wsypać cukier i sól. Dokładnie wymieszać i gotować aż woda całkiem wyparuje. Całość pozostawić do ostygnięcia.

Następnie na placek wykładamy ostygniętą fasolową masę i przykrywamy drugim naleśnikiem. Brzegi placuszków docisnąć do siebie, tak aby się połączyły.

**********

Amerykańskie naleśniki "pancakes"
american_pancakes_2.jpg


Składniki dla 4 osób:

2 szklanki mąki pszennej, przesianej
2 jajka
1,5 szklanki mleka
75 g rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli

Mąkę przesiać.

Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Następnie roztrzepać jaja, połączyć z mlekiem i masłem, dodać do mąki.

Smażyć na suchej patelni, podawać z syropem klonowym, miodem lub wedle upodobania.

Inne przepisy:
gotujzkasia.wordpress.com/(…)czekoladowe-nalesniki…
www.kwestiasmaku.com/(…)pancakes.html…

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego