• Wpisów: 30
  • Średnio co: 51 dni
  • Ostatni wpis: 4 lata temu, 20:19
  • Licznik odwiedzin: 6 955 / 1583 dni
 
suguri
 
W 9 roz. Minami-ke mamy połączenie 2 dań w 1.

currt udon 09.jpg


Udon - rodzaj grubego japońskiego makaronu zrobionego z mąki pszennej. Udon jest przeważnie podawany na ciepło w wodnistym bulionie, oraz jako kake udon, podawany w kakejiru zrobionym z dashi, w sosie sojowym i mirin.

**********

Z racji tego iż tylko jeden przepis znalazłam o takiej nazwie i nie da się go skopiować wklejam link :)
tokyoto.pl/#/kuchnia/rctp_29_curry_udon.html

**********

Ale skoro danie te można jeść osobno to znalazłam też przepis na samo udon i samo curry :)

UDON
Udon-w-zupie-480x319.jpg


składniki na 2 duże porcje, lub 4 małe:
* 400g świeżego makaronu udon
* 200g kurczaka, piersi lub udek, bez kości i skóry
* 6-8 wyrośniętych szczypiorków
* opcjonalnie zmielony pieprz syczuański do posypania

wywar:
* 1,5 litra wody
* 10g bulionu dashi
* 1 łyżeczka soli
* 1/5 łyżki ciemnego sosu sojowego
* 1/5 łyżki jasnego sosu sojowego
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżka wina do gotowania mirin

Uwaga: wywar ten może być również stosowany do zup z makaronem soba.

przygotowanie:

Wywar: zagotuj wodę, dodaj bulionu dashi i pozostałe składniki i gotuj chwilę na bardzo małym ogniu.

Potnij kurczaka na 2 cm kostki.

Potnij szczypiorek na 5 cm kawałki.

Wrzuć kurczaka do wywaru i gotuj przez 10 minut, następnie wrzuć szczypiorek i gotuj następną minutę.

Ugotuj makaron udon (wrzuć makaron do zagotowanej wody i gotuj około 2 minuty, unikaj rozgotowania).

Rozłóż makaron na miseczki i zalej wywarem.

**********

2fd64cf4ab9ca312ef9845010605fb12,7,12,6-0-249-195-0.jpg


Składniki
* 2 piersi z kurczaka
* 500 ml jogurtu naturalnego
* 3 łyżeczki curry
* sól, pieprz (do smaku)
* 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
* oliwa do smażenia


Etapy przygotowania

Na początku przygotujemy marynatę: do jogurtu dodajemy curry, czerwoną paprykę, sól i pieprz (do smaku). Mieszamy dokładnie. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Rozgrzewamy na patelni oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurczaka z całą marynatą. Smażymy ok. 10-15 minut. Podajemy z ryżem.

Inne przepisy:
zmiksowani.pl/przepisy-na/curry-udon
www.masala.com.pl/(…)pklasyczne-curry-indyjskie-prz…

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego